Thursday, December 12, 2019

Articles

Istiadat Pemasyhuran Canselor dan Konvokesyen Ke 8 UPNM

UPNM, 7 November 2017 – Buat kali ketiga UPNM mencatat lembaran sejarah sejak penubuhannya pada tahun 2006.Konvokesyen ke-8, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dimulai dengan Istiadat Pemasyhuran Canselor Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V sebagai Canselor UPNM ke-3 telah berlangsung di Dewan Tun Templer, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur. Istiadat Pemasyhuran Canselor dan Konvokesyen ini berlangsung dengan penuh keunikan tersendiri dengan menyatukan kedua-dua istiadat ketenteraan dan awam.

Sebagai sebuah Universiti Awam yang berteraskan kepada falsafah, visi dan misi ke arah melahirkan pegawai Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang mempunyai intellectual leaders of character, KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad Ke-V selaku pemerintah tertinggi Angkatan Tentera telah dimasyhurkan sebagai Canselor UPNM di Majlis Konvokesyen ini sepertimana yang termaktub dalam Perlembagaan UPNM. Watikah pemasyhuran baginda dipersembahkan oleh Yang Berhormat Dato’ Seri Idris Bin Jusoh, Menteri Pendidikan Tinggi.

Pada Konvokesyen ke-8, UPNM telah menganugerahkan Ijazah Kehormat Sarjana (Pengajian Strategik dan Hubungan Antarabangsa) kepada Brigedier Jeneral Dato’ Abdul Latif Bin Ahmad (Bersara) atas sumbangan terbesar beliau kepada negara dan keamanan dunia adalah mengetuai misi menyelamat askar Amerika Syarikat bersama 113 anggota Malaysian Battalion 1 (MALBATT 1) pada 3 dan 4 Oktober 1993. Sebagai menghargai usaha beliau, Amerika Syarikat juga menerbitkan sebuah filem bertajuk Black Hawk Down pada Januari 2002.

Seramai 623 orang graduan bergraduat telah menerima Ijazah masing-masing pada majlis konvokesyen ini. Mendahului keseluruhan graduan tersebut 7 orang graduan dianugerahkan Doktor Falsafah (PhD) dan 26 orang graduan dianugerahkan Sarjana (MSc). Seramai 558 orang graduan adalah penerima Ijazah Sarjana Muda yang terdiri daripada 368 Graduan Pegawai Kadet dan 190 orang Graduan Awam. Pada Konvokesyen Ke-8 ini juga menyaksikan buat pertama kalinya seramai 62 orang graduan adalah penerima Diploma. Konvokesyen kali ini turut diserikan dengan penganugerahan hadiah Akademik kepada 26 orang graduan Ijazah Sarjana Muda dan 3 orang graduan Diploma.

Turut hadir pada Istiadat Pemasyhuran Canselor dan Konvokesyen Ke-8 UPNM ialah Menteri Pertahanan, Menteri Pertahanan, Timbalan Menteri Pertahanan, Panglima Angkatan Tentera, Panglima ketiga-ketiga perkhidmatan ATM, Ketua Polis Negara dan wakil-wakil daripada kedua-kedua stakeholders.

 

Dikemaskini pada: 10 November 2017